Организаторите от Сдружение Маратон продължават традицията да отбелязват в последната неделя на август годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо.

Стартът ще бъде даден в 9:00 ч. на алеята в началото на Южния парк, зад хотел Хилтън.

17,5-километровото изкачване от София до Черни връх е отворено за всички желаещи да приемат предизвикателството и да покорят в състезателно темпо витошкия първенец.

За аматьорите в бягането на открито ще има успоредна инициатива - бягане по 5-километрово трасе в Южния парк, повече от половината от което заедно с участниците в планинското бягане до Черни връх.

Състезанието е посветено и на 120-тата годишнина от изкачването на Черни връх от 300-те души по инициатива на писателя Алеко Константинов "Щастливеца" - събитието, което се смята за началото на организираното туристическо движение в България.

Организатори на VITOSHA RUN 2015 са Сдружение Маратон с подкрепата на Столична Община, Район Витоша, ТД "Камен дел 1934 - Бояна" и 5kmRun.bg. Спонсори са SALOMON, Suunto и верига магазини Sport Box, К2 Outdoor, Gatorade и Bellisima, а официален превозвач е Great Wall.