Това предвиждат промените в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност, приети от Столичния общински съвет, пише "Монитор".

Глобата за собствениците на заведения, които са юридически лица, е от 1000 до 5000 лева, а за едноличните търговци тя ще е 300 до 2500 лева. За спазването на наредбата вече ще следят и общинските полицаи, които ще могат и да глобяват при неспазване на реда.

Досега само експерти от регионалните инспекции имаха правомощия да глобяват и да следят дали заведенията спазват работното си време. Освен това контролът се осъществяваше доста сложно, защото инспекторите трябваше да обикалят в извънработното време на голяма част от общинската администрация. Затова се пишеха писма до полицията. Те като цяло реагираха на сигналите, но не достатъчно бързо и контролът не беше ефективен.

„Сега с наредбата даваме правомощия на общинската полиция да следи дали кръчмите надуват музиката и след работното си време. Те ще пишат и актовете, а наказателните постановления след това ще се издават от районните администрации”, разясни промените пред съветниците зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

С новите промени ще се въведе и работно време за търговците, които продават сладолед, хот-дог, пуканки и царевица от колички и каравани по улици, площади и паркове в столицата. То ще бъде вече от 8 сутринта до 21 ч.

След този час търговците ще трябва да си прибират мобилните съоръжения а не да ги зарязват в градинката. За тях глобата ще е в размер от 300 до 2000 лева.