Основният извод е, че качеството на транспортните услуги в София все още изостава.

Проучването обхваща петте най-големи таксиметрови компании в София и платформата за споделено пътуване, като ги сравнява по показатели като цена и качество (в т.ч. начин на плащане и комфорт).

Много българи вече са пътували в Европа и техните отзиви по отношение на качеството са предимно положителни. Те също могат да сравнят качеството на таксиметровите услуги в други държави и у нас. От тази гледна точка резултатите от проучването на Активни потребители потвърждават често негативните оценки за таксиметровите услуги в София.

Най-голяма загриженост предизвиква пушенето в някои таксита.

"Ние регистрирахме цели 8 случая от общо 60 пътувания, в които шофьорите пушеха по време на пътуването, а в други 7 случая в таксито се усеща миризма на цигари", отбелязват от Активни потребители.

Втория показател, който ги разочарова е чистотата в автомобилите.

"Смятаме, че всички таксита трябва да са само и единствено чисти и по този показател трудно да се различават отделните автомобили. Уви, много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени, за да поддържат адекватна чистота", установява проучването.

Третият важен извод от проучването показва, че все още издаването на документ за пътуването не се е превърнало в устойчива практика. Само в два случая тайните клиенти на Активни потребители не са получили никакъв документ, но при половината от случаите такъв се предоставя само при поискване.

За да сравнят цените на пътуване тайните клиенти са изминали един и същи маршрут. И така пътуване през деня от Паметника Левски до жк "Люлин" с такси излиза средно между 7,50 и 10 лева, с маршрутка 1 лев и 50 ст., а с градския транспорт левче.

Най-евтино, но най-дълго е пътуването с автобус, докато такситата остават най-бързия транспорт.