Решението е прието от Столичния общински съвет с цел стимулиране на гражданите и грижата към околната среда. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова по време на провеждането на дни на отворените врати в компостиращите инсталации на площадката “Хан Богров”.

Това са първите инсталации, които започнаха работа на 1 януари 2014 г.

Фандъкова посочи, че за 2014 г. общо близо 15 хил. тона отпадък е преработен в завода за преработка на биологични и зелени отпадъци на площадка „Хан Богров“. Това количество е постигнато през 2015 г. само за първите 8 месеца.

„Системите са автоматизирани, проверяват се и се контролират. Всички фирми, които работят за поддържане на зелените системи в София – както общинското предприятие, така и частните фирми, които поддържат междублоковите пространства, докарват отпадъците си тук и те биват преработени“, обясни Фандъкова и добави, че вече има и много външни компании, които докарват отпадъците си и заплащат съответните такси.

„Тоест Столична община има приходи от приемане на отпадъци за преработка“, уточни тя.

Друго любопитно, изтъкнато от кмета, е, че има вече много клиенти извън Столична община за закупуване на компост.

"Нашето предприятие за поддържане на парковете и градините, както и районните кметове, ползват безвъзмездно произведения компост, но външните клиенти плащат за него“, заяви кметът.

По думите й, заводът има и сертификат, който е единствен в България и доказва, че компостът, който е произведен тук е напълно съотносим на този в Австрия и Германия.

„Затова е и толкова търсен. От цялата страна има клиенти и има достатъчно приходи, така че общинското предприятие „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ да може да се издържа“, каза още тя.

Тя обясни, че на практика 98% от хранителните и зелените отпадъци, които постъпват в завода се преработват и от хранителните отпадъци се произвежда електроенергия, която е достатъчна след продажбата да покрие всички разходи за електроенергия на самата инсталация.

„Хранителните отпадъци постъпват именно от фирмите, ресторантите, магазините и те имат ангажимента да ги разделят от останалия битов отпадък, а общинското предприятие „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ да ги събира и да ги доставя тук“, каза още кметът.

Фандъкова посочи, че тези инсталации, които вече работят, както и инсталациите, които очаква да започнат работа от средата на месец септември, водят до изключително сериозното намаляване на отпадъците за депониране.

Тя добави, че се очаква над 55% от общите отпадъци на София да бъдат преработвани след пускането и на новата инсталация.

Провеждането на дни на отворените врати в компостиращите инсталации на площадката “Хан Богров” ще продължат до събота и неделя. Така всеки, който има желание да види какъв е процесът по преработката на отпадъците може да посети завода.