Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, предаде БГНЕС.

Търговията с фалшиви фактури от години се провежда на паркингите и на територията на тържището.

"В хода на проверките са иззети множество празни бланки на фактури и касови бележки, издадени от фискални устройства на различни дружества и еднолични търговци. За дружествата, от чието име се издават неистинските документи, са предприети действия за дерегистрация по ЗДДС, дерегистрация на фискалните устройства, както и включването им като рискови лица в базата данни на НАП”, посочва в отговора си финансовият министър.

По думите на Горанов търговията с фалшиви фактури не се отразява сериозно върху ползването на данъчен кредит или намаляване на ДДС за внасяне.

Причината - съществуващата система в НАП, която отчита ежемесечно деклариране на ДДС, включително подаване на данни за всяка индивидуална фактура, издадена или получена от получена от регистрираните по закона лица.

“В този смисъл, преките опити за ДДС злоупотреби с фактури, издадени на улицата, са предотвратими, защото при сравнение с декларираните от лицата данни за извършените от тях продажби се установява, че тези първични документи не са отразени от доставчика”, отбелязва финансовият министър.

От отговора става ясно още, че данъчната администрация изпитва трудности с фалшивите фактури, които се използват от нерегистрирани по ЗДДС лица, включително физически лица.

“При тези хипотези неправомерната употреба на първични счетоводни документи се установява в хода на проверката или ревизия и то в период, значително по-късен от момента на издаването им”, отговаря Владиклав Горанов.

С фалшивите фактури, които от години се продават в района на Търговски център “Илиянци” юридическите лица обикновено доказват произход на стоки или услуги, закупени без документи, а физическите лица доказват пред работодателите си извършени от тях плащания на социални разходи.

От Министерство на финансите не посочват с каква сума годишно се ощетява бюджета от търговията с неистински първични счетоводни документи.