Стойността на ремонта е над 2.5 млн.лв., осигурени с помощта на Министерството на здравеопазването, на Международния фонд "Козлодуй", дарители и собствени средства на лечебното заведение, каза на откриването директорът на болницата Костадин Ангелов.

Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ „Александровска”, за улеснение на децата на лекарите и професионалисти по здравни грижи, работещи в болницата, съобщи mediapool.bg.

Това е един от приоритетите на болничното ръководство, чиято цел е да мотивира повече млади специалисти за кариерно развитие в лечебното заведение и в България въобще.

През последните 5 години в клиниката са били лекувани над 23 хиляди деца, а през кабинета за спешна помощ са преминали над 24 хиляди деца, допълни той.

Ремонтът, който е първият от 50 години насам, е направен със средства от държавния бюджет, фонд "Козлодуй", дарения и средства на Александровска болница.

Ремонтирани са изцяло стационарът, кухненските помещения и болничните стаи. Обособени са нови помещения за учебни цели и складове.

„Работата просто ще се улесни откъм битови условия. Преди течеше в манипулационните, имаше мухъл в голяма част от стаите, беше почти невъзможно да се лекуват деца с астма и с дихателни проблеми в стаи с мухъл”, обясни директорът на болницата доц. Костадин Ангелов, цитиран от Би Ти Ви.

Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” разполага с 47 легла, разпределени в четири направления - за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г.