Това каза Мария Бояджийска, и.д. кмет на Столична община, при проверка готовността за зимно почистване, предаде „Фокус”. 

Над 18 млн. лв. е бюджетът всяка година за снегопочистване, припомни тя.

"Подготвяме в момента и бюджета за следващата година. Имаме достатъчно средства да осигурим в случай на снеговалеж през месеците ноември и декември, но се надяваме на добро време, за да не се правят прекомерни разходи", заяви Бояджийска.

Тя припомни, че едно обработване и почистване на столицата еднократно струва над 650 хил. лв., което е значителна сума.

По новите договори фирмите имат нови предвидени санкции и глоби, които са значително по-високи от досегашните, добави тя и даде пример, че за 1 дка непочистен и необработен санкцията е 500 лв., за една непочистена спирка след 7.30 часа санкцията е 2000 лв.

"Има съответни срокове за отстраняване на тези нарушения и ако в рамките на този срок не е отстранено нарушението, санкцията се налага отново двукратно. Контролът е много завишен", каза още Бояджийска.

При проверката в базата в ж.к. "Дружба" временно изпълняващият длъжността кмет установи, че голяма част от техниката е налична и е в изправност и готовност.

"Имат да регистрират няколко нови машини, което се надяваме да се случи в рамките на тази седмица. Паралелно с техниката се подготвят и се доставят солите за разпръскване и се оборудват машините с датчици, така че да могат да функционират и да работят и да се отчитат през GPS системата", заяви Бояджийска и добави, че има челни товарачи, които са ангажирани с натоварване на камионите, има нови машини и техника, доставени по новите договори, които са подписани за метене, миене и дезинфекция на контейнерите.

Столична община има изисквания за допълнителна техника за зимно поддържане като изпълнителите са длъжни да я осигурят при необходимост.

От Столичен инспекторат при проверка правят и технически преглед на двигателите. Държим техниката, която се използва, да бъде екологична, посочи още Бояджийска.

В природен парк "Витоша" от 1 ноември се влиза в зимен режим и дори сега в базата на фирмата има готова машина в случай на нужда, съобщи директорът на Столичен инспекторат Веска Георгиева.

Тя бе категорична, че с парка няма да се правят никакви компромиси.

"В града има проблеми, но те не са от характер, който да затрудни транспорта или гражданите", уточни Георгиева.

Като много сериозен проблем тя посочи автомобилите и заяви, че е време да започнат да напомнят на шофьорите, че при зимни условия е изключително важно да се дава път на машините и да се паркира правилно.