Министър-председателят Бойко Борисов, европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието Тодор Танев посетиха изграждащият се технологичен парк "София Тех Парк", който трябва да отвори врати на 26 ноември тази година.

Вижте снимки >>>

Освен в магистрали, жп линии, пречиствателни станции, зали, държавата инвестира и в този индустриален парк, където ще има лаборатории, високи технологии, коментира премиерът Борисов, след като разгледа почти завършения обект. Той отправи покана към високотехнологичните компании да изберат това място.

Както се разви Бизнес центъра в кв. "Младост", така тук да стане място за иновации и технологии, върховите постижения в науката да бъдат тук, добави премиерът.

Държавата е инвестирала над 100 млн. лв. и мисля, че след години това ще се оцени високо, коментира още Борисов, като добави че ще бъде изградена и връзка с "Цариградско шосе" с пешеходен мост.

Засега сигурни обитатели на техпарка са компанията за изработване на катерачни стени Walltopia, софтуерната компания Haemimont и германската компания за полупроводници ZMDI.

Първоначалните разговори за осъществяването на проекта за научно-технологичен парк в София започнаха през 2010-2011 г. Безвъзмездната помощ за осъществяването на проекта е 42,5 млн. евро, а националното съфинансиране – 7,5 млн. евро.

Научно-технологичният парк се строи върху бившите военни терени на 4-ти км в София. Имотът с площ 270 дка беше прехвърлен от правителството на ГЕРБ от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката за изграждането на техпарка.