Причината за разширяването на търсенето е новоизградената мрежа на метрото, каза за БТА Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти.

От Сдружението отчитат и 10% ръст на цените на имотите в София.

Перфанова коментира, че зоните около метрото са започнали да се развиват и ще стават все по-интересни и търсени.

Центърът на София е най-търсена зона

Все още центърът на столицата е най-търсена зона. Средната цена на квадратен метър в териториите от среден до висок клас на центъра е между 1000 и 1200 евро на квадратен метър, но все още в останалите територии на центъра могат да се намерят оферти в порядъка на 700-900 евро на квадратен метър, включително и ново строителство, каза Перфанова.

Сред зоните с най-голямо търсене са и "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Стрелбище", "Иван Вазов", "Гео Милев".

"Младост" винаги е бил интересен район, но в "Дружба" също има интересни зони, коментира още Перфанова.

Селата около София привличат най-вече с празните парцели

Селата около София привличат най-вече с празните парцели. По думите на Перфанова цените на парцелите не могат да покажат такъв ръст какъвто има на жилищните имоти, тъй като това е логичен ход на пазара - нормално е цената на земята да тръгне да расте, едва след като започне да расте цената на жилищните имоти.

Факт е, че тази година интересът към покупка на празни парцели за еднофамилни къщи е много по-голям от предходни години, допълни тя.

Зоните около София са с изключително различни цени от 40 евро до 250 евро на квадратен метър празен парцел, допълни Перфанова.

В квартали като "Симеоново", "Бояна", "Драгалевци" цената на новото строителство не отстъпва на цените в града - там има друга атмосфера, друга по-приятна среда за живеене, която клиентите предпочитат с по-малко сгъстяване на строителството, с по-ниска височина, повече зелени площи и там има причина защо да се поддържа тази цена.

От Сдружението отчитат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти - в района на София в порядъка на 30 процента, в по-малките населени места над 15 процента.
Има и ръст на цените между пет и десет процента в зависимост от категорията имот, припомни последната статистика Перфанова.

При покупката на имот, хората най-напред трябва да са наясно към каква агенция и към какъв посредник да се обръщат и след това да обръщат внимание на самата оферта, съветва Перфанова.

Посредниците трябва да бъдат избирани според тяхната квалификация, начина, по който се подготвят за професията, как стоят в обществото, включително и онлайн, отбеляза експертът.