Той е предприел това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките, съобщиха от  Министерство на културата.

Рашидов събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”.

Преди седмица министърът на културата Вежди Рашидов представи разкритите археологически находки при Ларгото на италианската актриса Клаудия Кардинале. Това е древен римски град и когато обектът бъде завършен, ще стане като малък вариант на Помпей, коментира тогава министър Рашидов.

Очакваше се реставрация на Ларгото да приключи следващия месец, но с финализирането на проекта нараснаха критиките на граждани към него, че  превръща археологическите находки в бутафорни, като изгражда и надгражда старините с чисто нови материали. Последните критики бяха отправени от известния с различни протести срещу властта Манол Глишев под заглавие "Как не се прави реставрация" и фотогалерията на Емил Георгиев „Чисто нови старини“.

Дебатът около реставрацията и консервацията на античните руини прерасна и в предизборна борба. Пред „Дневник“ някои от съперниците на Йорданка Фандъкова за кмет реагираха по скандала с определения като: „Състезание с македонците по кич и безвкусие“, „Удар по авторитета на София“, „Недопустимо е такова решение да се взима без общинския съвет“.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов призна по bTV, че Столична община също има забележки по изпълнението на проекта и ще настояват да се направят корекции.

Видимо сме далеч от желания резултат. В подземната зона нещата са по-малко проблемни, но в откритата част новият вид действително тревожи. Има нужда от специална обработка с химикали и други способи, за да се получи по-добра визия. Притесняват ни и някои от надзижданията – за тях ще направим искания за корекции, за да бъде спасена автентичността на обекта“, каза Чобанов, въпреки че не Столичната община, а Министерството на културата изпълнява проекта.

Проектът за Ларгото се изпълнява на три етапа за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие". Първият започна в първия мандат на Вежди Рашидов. През 2013 и 2014 г., когато на поста бе Петър Стоянович от кабинета "Орешарски", последва пауза заради серия от жалби, които блокираха кандидатстването по европейски фондове. Тогава разкопките се наводниха и от Столичната община помогнаха с найлони за покриването и запазването им.

През април тази година проектът продължи на следващ етап, който включва устройването на двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8 хил. кв. метра. Идеята е това да е "комплекс за провеждане на съвременни културни, културно-образователни и културно-развлекателни събития от възможно най-широк културен спектър, разположен сред консервирана, реставрирана и експонирана уникална и автентична археологическа среда".