Това каза заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов пред БНР.

Предвижда се бюджетът на Столичната община за 2016-а да бъде 1 млрд. и 180 000 лева – с близо 1 500 000 по-малко от тази година.

"Парите са по малко заради изпълнените през тази година проекти, финансирани с европейски средства", обясни заместник-кметът по финанси.

С 16 милиона лева ще бъдат увеличени средствата за почистване на града, тъй като се увеличават дейностите по почистване.

"Ще се чисти повече. Ще се чистят малките улици - миене с много по-голяма кратност от предишни години", уточни Барбалов.

За изграждане и ремонт на улична мрежа са предвидени средства в размер на 34,6 милиона лева - с 10,6 милиона повече спрямо миналата година.

"Това, знаете, е едно от обещанията - да се дават повече средства за ремонт точно на малките улици",  припомни зам.-кметът.

За отбрана и сигурност са предвидени 7,8 милиона лева общински пари. От държавата се очакват 4,3 милиона лева. 
"Поет е ангажимент за увеличаване на бройката на "Общинската полиция", допълни Барбалов.

Бюджет 2016 предвижда още три милиона и половина за инвестиции в развитието на видеонаблюдението в града. С близо 1 200 000 лева ще се повишат и парите за образование, като предвидените са малко над 35 милиона лева.

За здраве в бюджета на София са заложени над 13 милиона лева.

По европейски програми Столичната община ще усвои 195 милиона лева, като основният проект, който ще се изпълнява, е третият лъч на метрото.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова също увери, няма да се променя такса смет и през 2016 г

Качват бюджета онлайн >>>