Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви наградата на тържеството за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" , предаде БТА.

Наградата е учредена през 2008 г. за 120-годишнината на Софийския университет. Доц. Мария Соскова, която не присъства на церемонията, получава от Столичната община плакет и 2500 лева.

Изключително важно е, че през тази година наградата се връчва на млад учен в областта на информатиката, защото София има големи възможности за развитието на сектора на информационните технологии, каза Йорданка Фандъкова.

В словото си кметът Фандъкова благодари и на бившия ректор на СУ проф. Иван Илчев за осемгодишната съвместна работа със Столичната община /СО/ и отбеляза, че е негова идеята за учредяването на наградата за млад учен на СО.

Фандъкова заяви, че ще продължи сътрудничеството на Столичната община с новия ректор на СУ проф. Анастас Герджиков, за да остане София градът на науката и образованието в национален и в международен мащаб.

Трябва да привлечем повече и най-добрите студенти и да постигнем ефективна образователна и научна дейност, с високо качество. Вярвам, че България има нужда от такъв университет, заяви в словото си за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" новият ректор проф. Анастас Герджиков.

Той отбеляза, че Софийският университет има за свой патрон Св. Климент Охридски - една високо духовна личност, с голям културен принос, дала много на славянските народи. Всеотдайната му служба на просветата и науката го прави най-подходящ за патрон на СУ, чиято мисия е да бъде основен национален, културен и научноизследователски, висш образователен и информационен център, каза проф. Герджиков.

По думите му за изпълнението на тази мисия отдавна е назряла необходимостта да бъде приета цялостна стратегия за развитието на Софийския университет. За изготвянето й е нужен задълбочен, системен и честен анализ на постиженията и проблемите на университета, на обкръжаващата ни среда и на тенденциите за развитие, каза ректорът.

Бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев пожела следващата година - "при нов ректор, да бъде берекетлия".

На тържеството бяха връчени и дипломите на 28-те новоизбрани професори в СУ - от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 година. Беше съобщено, че за този период 76 преподаватели са станали доктори, 13 - доктори на науките, а 37 - доценти.