Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за подобряване работата на прокуратурата. 

Следователите ще се придвижват до местопрестъплението със специализирани автомобили, оборудвани с техника и лични предпазни средства за разследване, оглед, претърсване и изземане, следствени експерименти и др. Оборудването включва универсален комплект за оглед, комплект за изземване на следи от автомобилни гуми и обувки, за биологични следи, за изследване на пръстови отпечатъци, дори комплект за определяне направлението и траекторията на изстрел, предаде БГНЕС.

Ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова заяви, че към настоящия момент това е най-добрата техника у нас. 

"Преди три седмици в сградата, в която живея стана едно произшествие, дойде разследващ полицай, който извади една пишеща машина Марица от микробуса, смятам, че когато говорим за киберпрестъпления и че белите пластики са остарели методи, едва ли с пишеща машина "Марица" можем да се борим, така че смятам, че това оборудване е може би най-доброто, което някога е постъпвало в следствието", коментира пък зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, цитиран от "Правен свят".

Засега този център ще обслужва само софийската област. Предвижда с подобна техника да бъдат оборудвани и по-големите областни градове. Ако някъде в страната възникне нужда обаче, ще се използва тази техника, увери Диков.

Запитан дали следователите ще могат да се придвижват достатъчно бързо до местопрестъплението, той разказа следната история - миналата година се провело учение в Бургас, част от него било щурм на спецчастите, които трябвало да скочат с парашути, но още преди това, вече били пристигнали експертите на следствието от София.