Изложбата ще бъде открита днес от 18.00 ч. в мраморното фоайе на НДК, съобщиха организаторите.

Националното честване на 70-годишнината от рождението на Катя Паскалева включва още премиера на документална книга-албум за актрисата от Георги Тошев (на 5 декември в клуб "Перото") и прожекции на документалния филм за нея "Катя Паскалева. Последната роля" на Георги Тошев и Ема Константинова.

Премиерата е днес от 19.00 ч. в кино "Люмиер". Продукцията е част от панорамата от български филми на Киномания по повод на 100-годишнината на родното кино.

"Ще показваме в малки салони филма, защото е интимен, ще пътуваме с него, а чак след това ще има тв версия. Защото неистовата актриса Катя Паскалева беше кинозвезда", казва Георги Тошев.

По думите му екипът вече има 17 покани за представянето на книгата, филма и изложбата от страната и от чужбина - от Пловдив, Варна, Велико Търново, Берлин, Лондон, Париж и други.

Като вглеждане в себе си определят организаторите 22-та акварела на Катя Паскалева, включени в изложбата "Аз, Катя". Актрисата не е имала самочувствие на художник, не е показвала работите си на никого, а те са много вълнуващи, според художника Лъчезар Касабов, куратор на изложбата.

"Аз, Катя" е първата изложба на актрисата Катя Паскалева. Юбилейна. Посмъртна. Картини изповед. Странни, загадъчни, чувствителни. Като нея самата, която успя да скрие приживе от света своята друга дарба - да рисува.
Картините на Катя не се нуждаят от обяснение. Те са без имена. Анонимни. Те са светове, побрали красотата, тъгата и самотата на един живот. Животът на Актрисата"
, казва Георги Тошев.

Могат да се видят също 12 нейни фотопортрета, някои за първи път - със съдействието на Филмотеката и Държавния архив.

Част от експозицията са трите портрета от Златю Бояджиев, които се показват за първи път благодарение на Боян Радев.

Знаменитият художник среща съвсем младата актриса през 60-те години, преди "Козият рог", в пловдивската бохема и я моли да я рисува. А портретът от първия й съпруг Георги Божилов - Слона е без заглавие и без подпис. Заради изложбата е озаглавен първо "Спящата Катя", а после - "Любов".