С наложената мярка се цели да се запазят повече табели за по-дълъг период от време. Те ще бъдат използвани за колите нов внос, които без номера не могат да се движат по пътищата .

Смяната на табели обаче ще продължи най-вероятно до края на годината, тъй като в наличност има около 5000 регистрационни номера. Дневно в КАТ се правят по около 100 първи регистрации на автомобили и около 400  пререгистрации, съобщава "Дневник".

Спирането на смяната на регистрацията не отменя задължението за уведомяване на органите на пътната полиция, че колата има нов собственик

Хората, които искат да пререгистрират автомобил, трябва да подадат декларация на 15-о гише в КАТ в двуседмичен срок от датата на покупко-продажбата на МПС, съобщиха от МВР пред OFFNews. .

Смяната на номерата ще стане, след като от министерството решат проблема с недостига на табели,

От МВР обясниха, че липсата на табели се е отразила и на останалите дирекции в страната, но това, как ще бъде решен проблемът по места, зависи изцяло от ръководствата им.

Към момента регистрация и пререгистрация на моторни превозни средства не се извършва в областните дирекции в Бургас, Варна, Враца, Хасково и Русе.

До този сериозен проблем, който засегна цялата страна, се стигна, след като в края на август изтече договорът с фирмата, която изработваше табелите. През февруари МВР обяви търг за нов изпълнител, но той беше спрян след обжалване от участник в него. Така миналият месец силовото министерство обяви процедура за директно договаряне с потенциални изпълнители, но и тази поръчка беше блокирана от засегната компания.