Продавачите на контрабандни цигари пък се отказват от бизнеса и се пренасочват към трафика на бежанци, съобщиха пред БНР  източници от МВР.

Най-често нелегалните мигранти са натоварвани в бусове в района на Лъвов мост и околните улици. След това са откарвани по точни указания близо до сръбската граница, където ги поемат каналджии.

Според източници от полицията, тарифата за превоз на един бежанец е около 200 евро. Така само за един курс печалбата понякога достигала и до 3 000 евро.

Неофициално от полицията признават, че в последните седмици има рязко намаляване на броя на нелегалните мигранти в хостелите около Централна гара. При последните проверки на МВР там дори се оказало, че част от тях са празни.

Според полицаи, това се дължи на смяната на маршрута на бежанците и каналджиите, които все повече избягвали България като трасе към Западна Европа.

В същото време бизнесът с продажбата на контрабандни цигари вече не носел необходимите печалби. Надценката на една кутия за нелегалните дилъри е под 50 стотинки, което правeло участието им почти безсмислено.