Крайният срок беше на 27 ноември, но и след това никое предложение няма да бъде върнато. Това обяви пред журналисти в Столичната община Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси.

Днес се състоя общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община за 2016 г., в което участваха граждани, неправителствени организации и общински съветници.

Барбалов посочи, че бюджетът за 2016 г. е 1,18 млрд. лв. Капиталовата програма е 366 млн.лв. Той е с близо 1 500 000 лв. по-малък от тазгодишния тъй като са готови голяма част от инвестиционните проекти.

За капиталови разходи на Столична община за 2016 г. са предвидени средства в размер на 366,6 млн.лв. От тях: бюджетни средства 171,6 млн. лв. и средства по оперативни програми 195 млн. лв.

Основният проект за 2016 г. е третият лъч на метрото, за който ще бъдат отделени 180 млн.лв. европейски средства и 20 млн.лв. от бюджета на общината.

За образование средствата са 35,6 млн.лв., с 1,2 млн.лв. повече спрямо 2015 г.; за здравеопазване - 13,7 млн.лв., с 522 хил.лв. повече от миналата година; за социални дейности - 15,2 млн.лв., със 730 хил.лв. повече.

Увеличават се и средствата за почистване на града с 16 млн.лв. и така сумата става 113,8 млн.лв. За озеленяване парите са 22 млн.лв., със 7,4 млн.лв. повече от 2015 г., каза зам.-кметът.

За ремонт и поддръжка на пътища са заложени 5 000 000 лв., а в бюджет 2015 те бяха 4 024 300.
"За догодина освен реконструкция и основни ремонти, се предвижда и ремонт за малките улички. Предвиди ли сме средства за по-малките улички", уточни зам.-кметът.

В проекта не е предвидено увеличение на местните данъци.

Очакваните собствени приходи са в размер на 582,8 млн. лв.

При таксите планираното увеличение е в размер на 3,5 млн.лв. Планира се и малко повече средства от приватизация в сравнение с 2015 година.

В дискусията за бюджета на столицата се включиха представители на "Граждани за София", "За земята", фондация "Форум", София филм фест, граждани. Присъстваха и участваха общински съветници от почти всички политически сили в СОС.

Най-важните въпроси, които те поставиха, бяха разширението на метрото, бъдещото изграждане за инсталацията за производство на гориво от отпадъци, градския транспорт, бездомните кучета.

Зам.-кметът Барбалов декларира, че всички предложения ще бъдат обобщени и представени на Столичния общински съвет. Той определи дискусията като успешна, "защото се видя, че много хора се интересуват от финансите на града, четат, анализират и поставят въпроси".

Сред най-съществените теми, обсъждани днес, той открои деинституционализацията, метрото, желанието на гражданите за по-активно участие на районните администрации в подготовката и изпълнението на европейските проекти.

Барбалов информира, че предстои семинар с общинските съветници, на който проектобюджетът ще бъде представен и дискутиран подробно.

20 дни след публикуване на държавния бюджет, окончателният проект за бюджет на Столичната община трябва да бъде внесен и разгледан от ресорните комисии в общинския съвет, а след това предстои приемането и гласуването му в СОС, уточни Барбалов.