Концертът е част от близо двегодишното прощално турне на великия испански тенор, който догодина ще навърши 70 години.

"Рано или късно човек трябва да приключи със своите изяви. Когато планирах това турне, реших да се върна на повечето места по света, където съм пял. София е едно от тях. Искам да пея отново тук, преди да кажа “сбогом”, каза още Хосе Карерас.

Това ще бъде четвъртият концерт на маестрото у нас. За пръв път идва още съвсем млад през 1979-а, когато Софийската опера отбелязва 50-ия рожден ден на Николай Гяуров. Меломаните помнят и концертите му през 2005-а и 2012-а в НДК.

Карерас посочи, че във вторник започват репетиции за предстоящото събитие в НДК, а репертоарът е подбран така, че да се хареса на българската публика.

Най-романтичните роли са написани за тенор, каза великият тенор.

Музиката е любовта на живота ми и никога нищо не може да я измести, добави той.

“Да ме питате коя е любимата ми роля е все едно да искате от мен да посоча люмибия си внук”, каза още прочутият тенор.

Той призна, че много пъти е поставял кариерата си преди всичко, но отбеляза, че професията му го прави щастлив.

На младите изпълнители маестро Карерас заръча да бъдат много дисциплинирани. Освен талант, трябва и много работа, допълни той.

Карерас припомни и първите си срещи с българските звезди Гена Димитрова и Христо Стоичков.

През 1972 г. беше първата ми среща с Гена, трябваше да изпълним "Бал с маски" италианския град Парма, двамата бяхме още нови и притеснени, разказа той.

"Прекрасна дама, уникален колега. В живота тя успя да ми покаже какъв човек е. Винаги ме е подкрепяла в трудни моменти”, допълни Карерас.

Когато е срещнал Стоичков, българинът, по думите му, вече е бил идол в Барселона. Аз също имам слабост към него, призна маестрото. Той дори пял на стадиона в Барселона, когато той играл там за последно.

За работата си в Тримата тенори Карерас посочи, че е имало лека конкуренция помежду им, но винаги е била градивна. В началото имахме професионален респект един към друг, който с времето прерасна в истинско приятелство, каза Карерас.

Над 60 български музиканти ще участват в прощалния концерт на Хосе Карерас "A Life In Music".

По стара традиция тенорът ще представи млад и обещаващ изпълнител - този път е избрал сопраното Анна Аглатова, солистка на Болшой театър. Концертът ще започне под диригентството на Любка Биаджони, а след това палката ще поеме Давид Хименес, който пък е избрал нейния оркестър “София симфоникс” да акомпанира на прочутия оперен певец.

Под диригентството на племенника на Карерас българските музиканти ще представят атрактивна програма с най-известните изпълнения на Карерас от началото на кариерата му досега - от прекрасни мелодии от времето на "Бел епок" до най-известните оперни арии в света.

Маестро Карерас за първи път ще покаже на екраните в залата огромна част от личния си архив, събрал снимки, документи и артефакти от началото на кариерата му досега.

В понеделник Карерас се срещна с кмета Йорданка Фандъкова и със зам.-министъра на културата Боил Банов, който му предал личните поздрави на Вежди Рашидов.

По предложение на министъра тенорът ще бъде удостоен със “Златен век” по време на концерта.

През следващите два дни Маестро Карерас ще отдели време, в което ще разгледа забележителностите на столицата ни в компанията на негови български приятели.

Билетите за концерта са на цени от 80 до 250 лв и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна и online, както и на касите на НДК. Организатор на събитието е Жокер Медиа.

След като каже "сбогом" на сцената Хосе Карерас ще се отдаде на благотворителна дейност със своята фондация, която помага на страдащи от левкемия.