Районните кметове ще търсят отговора в следващите 2 месеца. След като съберат мненията, ще се реши дали, по кои улици, в кои квартали и с колко места ще се разшири зелената зона за паркиране.

Това са се договорили на среща в четвъртък председателят на СОС Елен Герджиков и районните кметове, съобщава "24 часа".

Идеята е зелената зона да се разшири с поне 8000 места и да обхване квартали като долната част на „Лозенец", „Крива река", целият „Иван Вазов", „Яворов" и други.

"След 2 месеца районните кметове ще внесат предложенията си кои улици да влязат в режим на зелена зона. Всички заявиха, че има проблем с паркирането, и това е единственият начин да бъде решен", обясни Герджиков.

Обсъждана е и евентуална промяна на работното време на синята и зелената зона и идеята за 10 минути безплатно паркиране около училища и детски градина.

"След като приключат обсъждания с гражданите, ще възложим на Центъра за градска мобилност да ги обобщи и да подготви експертен доклад. Тогава ще се обмислят и евентуални промени в работното време на зоните", каза Герджиков.

Кметът на район „Красно село" Христо Апостолов ще проведе срещи с граждани, на които ще присъстват и експерти от ЦГМ. Те ще обясняват аргументите „за" и „против" зоните.

Той обмисля да пусне и анкети в данъчната служба на общината, които хората да попълват, докато чакат да си платят данъците. Информация ще има и на сайта на района.

От „Лозенец" проведоха обсъжданията преди една година. Там освен долната част на квартала вече имало искания и за бул. „Дж. Баучер" и при мол „Парадайс", каза кметът Любомир Дреков.