Диян Стаматов е дипломиран биолог и учител по биология от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

До момента е директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София. По-рано стана ясно, че учениците в училището са гласували на референдум да слушат два пъти седмично химна на България в час на класа.

Преди това директорът се прочу и със забраната за мобилни телефони, както и с това, че там работи обявената за "най-секси бг учителка" Силвия Зубева. Стаматов дори защити служителката си в медиите с думите, че младите учители трябва да се обличат според възрастта си.

До днешната рокада в Министерство на образованието и науката се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на проф. Тодор Танев във връзка с новите учебни програми, които предизвикаха силно обществено недоволство. След него подаде оставка и Ваня Кастрева, която преди това беше начело на столичния образователен инспекторат, министерския пост пое Меглена Кунева. ,

Все още не е ясно дали другите двама зам.-министри, проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов, ще бъдат част от екипа на новия министър.

Междувременно министър Меглена Кунева проведе днес първата си среща с Отрасловия съвет към министерството, в който влизат синдикати, работодатели и браншови организации.
Изключително важно е да продължим и доразвием добрия диалог и партньорство, в които да решаваме както краткосрочните задачи, така и дългосрочните политики и приоритети, е отбелязала Кунева, цитирана от министерството.

Основна тема на разговора е било влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование, както и работата по държавните образователни стандарти, учебните програми и подготовката на учебниците.
Участниците в срещата са се обединили около разбирането, че реформата в образованието трябва да започне час по-скоро - при добра подготовка и обсъждане с всички партньори, посочват още от министерството.

Кунева: Няма време да се отлага въпросът с учебниците