Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в Центъра за градска мобилност и при районните кметове постъпвали предложения от граждани за разширение на зоните за паркиране.

Сега започва обсъждане във всички тези райони и районните кметове са тези, които ще внасят предложения, ако хората желаят, посочи Фандъкова.

"Където е необходимо в крайните квартали е възможно да бъде въведена и жълта безплатна зона, само ако гражданите настояват за това", допълни кметът.

По думите на Фандъкова най-тежка е ситуацията на границата, където започва зоната за безплатно паркиране.

"Там се опитват да паркират всички и за живеещите е трудно, но това, което започва сега, са обсъждания", каза кметът пред БНР

Тя каза, че отново се обсъжда идеята за 15 минутно безплатно паркиране пред институции.

Според експерти това е напълно възможно да се регулира технологично през наличната система. Като пример тя даде възможността родителите да оставят детето си в училище или детска градина, без да е необходимо за това да заплащат стойността за едночасово паркиране.

"Имаме нужда от тези зони, за да ограничим движението на автомобили в централната градска част, а не за да събираме приходи", каза още кметът.

По думите й от въвеждането на "синя зона" досега около 20 процента от местата там са трайно свободни.

Миналата седмица стана ясно, че зелена зона за паркиране може да се появи в още 6 квартала на София. Идеята е зелената зона да се разшири с поне 8000 места и да обхване квартали като долната част на „Лозенец", „Крива река", целият „Иван Вазов", „Яворов" и други.

Районните кметове ще търсят отговора в обществено обсъждане в следващите два месеца. След като съберат мненията, ще се реши дали, по кои улици, в кои квартали и с колко места ще се разшири зелената зона за паркиране.