2015 година повтаря рекорда от сезон 2014, като най-интересните находки отново са представени в изложба в Археологическия музей в София.

Експозицията се организира по повод на Деня на археолога - 14 февруари, и ще бъде открита на 11 февруари от 18.00 ч., съобщи директорът на музея Людмил Вагалински.

Представени са експонати от 24 обекта и постери от 50 обекта, различни като вид и хронология, от ранната праистория до средновековието. Сред тях са артефакти и изображения от продължаващите проучвания на пещерата "Козарника",

Белоградчишко, праисторическите селищни могили Провадия - Солницата и Козарева, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско, античните градове Аполония, Деултум и Августа Траяна, "скалният град" Перперикон.

Впечатляващи резултати има и от някои обекти, проучвани активно през 2015 г. поради големи инфраструктурни проекти - неолитните селища при Мурсалево и Извор, къснобронзовото селище и късноантичният некропол при Северната скоростна тангента на София, антична вила до с. Драговищица, Костинбродско, късносредновековният некропол на Западната дъга на Софийския околовръстен път, както и проучванията на антична Сердика при площада "Св. Неделя" в София.

Някои от най-интересните находки са два почти еднакви свастиковидни каменни амулета от раннонеолитните селища Мурсалево и Слатина, керамична "дрънкалка" с врязани знаци от халколитното селище Аврен, колективна находка от близо 3000 сребърни римски монети от Сердика, богата колекция от накити (пръстени, обеци, висулки) от късносредновековния некропол на Западната дъга на околовръстния път на София.

Изложбата "Българска археология 2015" може да бъде разгледана до 10 април