Над 1400 са кастрираните кучета само в ромските квартали. През 2015 г. над 600 кучета са осиновени от столичните приюти. Това съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска, която представи отчета на изпълнението на работата на ОП "Екоравновесие" за 2015 г. пред Комисията по опазване на околната среда в Столичния общински съвет.

Бояджийска припомни, че Програмата на общината за овладяване на популацията на безстопанствените кучета беше приета през 2012 г., след случая, при който глутница бездомни причини смъртта на проф. Ботьо Тачков в кв. "Малинова долина".

Наличието на безстопанствени кучета на улицата представлява реален риск. Затова според зам.-кмета настаняването на кучета в приюти трябва да продължи. В противен случай бихме допуснали над 2500 кучета, които в момента са в приютите на общината и на неправителствените организации, да бъдат пуснати на улицата. Такова нещо не можем да си позволим, отбеляза Бояджийска.

Стремежът е при минимални разходи за общината, всички заложени цели в програмата да се изпълняват, за да има максимален резултат от залавянето и кастрацията на бездомните кучета, посочи Бояджийска. Тя отбеляза, че за миналата година икономията, реализирана от първоначално планирания бюджет на ОП "Екоравновесие" е над 600 хил. лв.

За справянето с проблема с безстопанствените кучета от съществена важност са промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които да се заложат изисквания за задължително маркиране и чипиране като национална мярка и приоритет, подчерта Бояджийска.

По думите й необходима е национална програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. Сега в НС се правят такива обсъждания, дано промените бъдат приети, коментира Бояджийска.

Тя каза, че приема всички критики по работата на ОП "Екоравновесие".

Според Бояджийска абсолютно недопустимо е служители на общинското предприятие да бъдат агресивни към животните, каквито случаи има. Тези, които са си позволили лошо отношение към животните, ще бъдат санкционирани, подчерта Бояджийска.