Въвежда се код "платец" на фактурата, който да допълни сегашния абонатен номер. Това ще реши проблема, който възниква при смяна на партиди.

Така всеки клиент ще има индивидуален код, задълженията ще се водят на този код и няма да се губи връзката с клиента при смяна на адреса, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Друга промяна е новото оформление на фактурите, още от следващия месец, като намерението е информацията за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство графично да бъде изнесена напред във фактурата, така че да бъде забелязано от абоната.

Герджиков коментира случаите, при които за задължения от 8 лв. например се начислява юридическо възнаграждение от 300 лв. по Наредбата за определяне на адвокатските възнаграждения.
Това е несправедливо и нечестно за клиентите, коментира председателят на СОС.

При задължения, по-ниски от 300 лева, юридическите разноски вече не трябва да надвишават размера на просрочената сума.

„Топлофикация“ трябва да се откаже от юрисконсултските възнаграждения, каза омбудсманът Мая Манолова по БНТ.

Добре е, че Елен Герджиков е разбрал и призна, че събирането на тези такси е нечестно и несправедливо по отношение на клиентите на „Топлофикация”, отбеляза омбудсманът.

Истинското решение е пълният отказ на „Топлофикация” от тези юрисконсултски възнаграждения, категорична е Манолова.

Елен Герджиков заяви, че подкрепя това предложение, ако то бъде извоювано законодателно и ако се отнася за всички компании и институции в страната, които водят подобни дела.

"Не разбирам, защо "Топлофикация" се вади пред скоби, защо си фокусира вниманието само върху едно единствено дружество и се иска пълно отказване на дружеството от претендирането на тези юридически възнаграждения", коментира той.

Герджиков посочи, че все още не е гласуван подобен доклад, но той ще бъде внесен скоро в Столичния общински съвет и с този доклад ще се внесе пропорционалност и съизмеримост между размера на сметката, която се дължи и юридическото възнаграждение, което дружеството претендира, за да няма диспропорции, каквито има в момента за малки сметки да се начисляват големи юридически възнаграждения.

"Топлофикация София" започва кампания за обновяване на базата данни на абонатите. Досега са актуализирани данните на 60 хиляди абонати, съобщи още Герджиков

В базата данни ще се вкарват мобилните номера на клиентите, така че да може по-лесно да се влезе във връзка с тях. 

В момента информацията не е пълна и част от проблемите възникват именно, когато не може да се намери съответният клиент и не може да му бъде съобщено своевременно, че има просрочено или забравено задължение, обясни Герджиков.