В момента в нея се инжектира циментов разтвор, за да спаси тунела.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че в София има много подпочвени води, а на това място ситуацията е доста тежка заради преминаваща подземна река.

"Строителите работят, така че да запълнят тази кухина и да няма проблеми с бъдещо пропадане", заяви тя.

От "Метрополитена" обясниха, че поради стичане на обилни повърхностни води от стръмния склон в близост със участъка на метрото, където трасето от открито преминава в подземно в ж.к.“Дружба“ е констатирано извличане на почвени частици от долната част на ската и е започнало образуването на кухина.

Този участък от метрото беше тържествено открит на 2 април миналата година. 10 месеца по-късно пътниците забелязват, че влаковете се клатушкат и преминават с много бавна скорост в района на метростанция „Дружба".

Ръководителят на проекта за разширението на метрото инж. Кирил Зайков обясни пред bTV, че точно заради появилото се подводно течение скоростта на влакчетата е ограничена до 20 км/ч.

"От това течение на земните води установихме извличане на земни маси под фундаментната плоча на тунела. Това извличане на земни маси от тези подземни води създава условия за образуване на кухини. В течение на времето водата започва да извлича земни маси и тази кухина започва да нараства. Вече създава условие за деформации на конструкциите, които се намират над нея”, поясни инж. Зайков.

Той успокои, че няма опасност за пътниците в метрото, а „Метрополитен” е предприел превантивни мерки за пресичане на това водно течение чрез запълване на тези кухини с циментов разтвор. 80% вече са запълнени.

Разходите са изцяло за сметка на фирмата строител.

"Това е по договор, докато изтече гаранционния период, каквито и дефекти да се появят, а в случая не става дума за дефект, става дума за превантивни мерки, разходите са за сметка на строителя”, допълни Зайков.

Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година.

Междувременно започна строителството на третия метролъч в столицата. Това води до затваряне на участъци от улици в центъра на града, което затруднява движението.