Така на практика центърът прекратява дейността си още в средата на миналата година, а лекарите, които работят там, вече са се пренасочили към други медицински заведения в София, предаде БНТ.

През последните години 10-и диагностично-консултативен център работи изцяло на загуба, а сградата се нуждае от спешен ремонт. На място се вижда, че липсват прозорци, пада мазилка, а дограмата не е сменяна, откакто е построена сградата.

Заедно с пациентите си отиват и лекарите.

"Преди около 10 години са били 50 човека, сега лятото бяха 5 или 6 човека на трудов договор, така че сме се погрижили за тези хора. През лятото им беше намерена работа в други общински лечебни заведения", обясни Дончо Барбалов - заместник-кмет по финанси на София.

Плановете на Столичната община за сградата са тя да бъде продадена, а средствата да бъдат инвестирани в други общински лечебни заведения.

От общината са категорични, че друг диагностично-консултативен в София засега няма изгледи да бъде затварян.

Медицинският център в Банкя е натрупал сериозни задължения, но Общината ще го подпомогне финансово, тъй като е единствен в района. Същият проблем е имало и в район Кремиковци миналата година, но и там центърът е "оздравен" финансово с общински средства.