Събитието стартира на 28 април и се провежда на полуетаж-Запад и предхожда тазгодишното издание на "Салон на изкуствата".

Концепцията на проявата е "Трансформация с хартия". А пространството на НДК е предизвикателство за художници, участващи във фестивала, създали произведенията си специално за събитието.

Съвместно с утвърдени български и чуждестранни автори участват и студенти от НХА и СУ "Св. Климент Охридски".

"Има 82-ма автори от 31 държави. Има и гостуваща изложба на членове на Световната асоциация за хартиено изкуство", каза кураторът на феста Даниела Тодорова пред БНР.

В рамките на фестивала ще бъде представена и гостуваща изложба на членове на IAPMA (Световната асоциация за хартиено изкуство), посветена на 30-годишнината от нейното създаване.

Предвижда се след София експозицията да обиколи още 15 музея по света.

Експертен екип на НДК ще обяви на 5 май най-добрия проект, свързан с трансформация на пространството. Предния ден - на 4 май, Лаура Бехар от Израел ще представи IAPMA, а гостите на фестивала ще могат да посетят и лекцията на тема "Влияние на хартиеното изкуство в днешно време".

По традиция СХАФ включва в програмата си и промотиране на техники, биеналета и професионални форуми, свързани със страни с вековна традиция и познания в естетиката на хартиеното изкуство.

По време на откриването на XXI издание на "Салон на изкуствата" в НДК на 11 май СХАФ ще предложи разходка по емблематичната "Хартиена улица" и възможност за среща с много творци.

По време на мероприятието (от 12 до 18 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще се разгърне от изложбата на младия фотограф Владимир Добрев, наречена "Площадите в мен".