Вносители на доклада за публичен подбор на нов състав на общинското дружеството са Екатерина Йорданова и Николай Стойнев.

ЦГМ подаде оставка по настояване на кмета на столицата Йорданка Фандъкова заради скандал с обществена поръчка за подмяна на спирки. Заради това оставка подаде и зам.-кметът Любомир Христов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи на общинските съветници бордът на директорите на ЦГМ да бъде съкратен от 5-ма на 3-ма души, което ще намали разходите за заплати.

"Вместо пет човека да взимат заплата, ще взимат трима, но надявам се да бъдат дисциплинирани, да си вземат поука от това, което се случи, защото отговорността на ръководството е много сериозна и тя е лична, а проверката, която правя в момента на обществените поръчки, проведени през миналата година, ще бъде предоставена на прокуратурата веднага след като приключи", заяви Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет.

Тя поиска Сметната палата да извърши проверки на всички обществени поръчки в Центъра за градска мобилност.

"Апелирам към политическите сили в Общинския съвет, които имат представителство в Народното събрание, да подкрепят предложението за одит на Сметната палата в ЦГМ, за да може хората да бъдат наистина сигурни, че са направени всички възможни проверки от възможно най-компетентните органи", призова Фандъкова.

Председателя на СОС Елен Герджиков Столичният общински съвет (СОС) прогнозира, че ще има ново ръководство на Центъра за градска мобилност в рамките на 2 месеца.

"Ще стартираме конкурса и в рамките на 2 месеца, както е по закон, с комисия, в която ще участват всички политически групи, ще изберем ново ръководство на "Центъра за градска мобилност". Публично и прозрачно, така както сме го правили винаги", посочи Герджиков, цитиран от "Фокус".

По думите му през това време сегашният изпълнителен директор ще излезе в отпуск и с негова заповед ще бъде временно изпълняващ длъжността някой от неговите заместници.

"Конкурсът ще бъде публичен и ще имате възможност да проследите работата на комисията", подчерта председателят на СОС.

Той допълни, че се очаква предложението на Йорданка Фандъкова за заместник-кмет по транспорта, като функциите по това направление временно се изпълняват от зам.-кмета с ресор "Финанси" Дончо Барбалов.