Въпреки масовото недоволство около предложението на Центъра за градска мобилност билетът за еднократно пътуване в София да поскъпне от 1.00 лева на 1.60 лв. намерението на ГЕРБ да прокара по-високата цена срещна подкрепа и от областната управа, отбелязва в. "Сега".

Това стана ясно от отговор на областния управител Веселин Пенев на искане от групата на БСП - София да бъде спряно решението на Столичния общински съвет. 

Новата цена влиза в сила от 1 юни. 

Пенев е от Реформаторския блок, представител на партията на Корман Исмаилов - Народна партия "Свобода и достойнство" . 

"Отговорът е твърде формален и необоснован по отношение на законосъобразността. Цитирани са текстове, без да бъде дадена аргументация. Икономическата логика звучи абсурдно. Той не иска да отговори за икономическата целесъобразност", коментира столичният съветник Милка Христова (БСП) пред "Сега".

Отговорът на областната управа не подлежи на оспорване пред по-висша инстанция, но БСП смята да атакува наредбата с тарифите в столичния градски транспорт пред Административния съд на София. Всички граждани, които подкрепят спирането на поскъпването на билета, могат да се включат към нея. Освен това всеки заинтересован индивидуално също може да внесе жалба в съда. 

Срокът за подаване на жалби изтича на 5 май. 

Според Христова, ако съдът вземе под внимание жалбите и се стигне до съдебно производство, то решението му може да дойде и след година. Ако обаче оттам сметнат жалбите за неоснователни, новата цена на билета ще влезе в сила от 1 юни, както е записано в решението на СОС.

Недоволни столичани започнаха протестни акции срещу поскъпването на билета в градски транспорт, като призоваха масово да се пътува гратис. 

"Ние няма просто да бойкотираме градския транспорт, защото бойкотът означава избягване, а ние не бягаме. Вместо това ще започнем активен протест срещу новите несправедливи цени на билетите и талоните в София", писаха организираторите във Фейсбук групата "Активен ПРОТЕСТ срещу поскъпването на градския транспорт". 

АНКЕТА: Подкрепяте ли призива да пътуваме гратис?