Откритата процедура за доставка на 110 единични дизелови автобуса беше обявена през 2015 г. като част от мерките за подмяна на стари и амортизирани автобуси на градския транспорт.

Водещото изискване за новите автобуси е да отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, като са спазени директивите на българското и европейското законодателство, съобщиха от Столична община.

Автобусите са климатизирани, нископодови, с достъпност за хора с двигателни проблеми, с видеонаблюдение и с мобилен интернет.

Избраната фирмата-доставчик е „Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид“. Тя е най-големият производител на автобуси в света с годишно производство над 65 хил. автобуса от всички класове и типове двигатели. Фирмата е носител на множество престижни награди за иновации, качество и сигурност на автобусите.

През 2011 г. дружеството печели наградата Световен автобусен производител на годината на представителното световно изложение в Кортрийк, Белгия.

Автобусите, които предлага на Европейския пазар, отговарят на всички изисквания на Европейското законодателство – Директива 2007/46/ЕО и са сертифицирани от Европейските органи по одобрение на типа, със сертификат от кралство Нидерландия.

Всички агрегати и възлови компоненти, вложени в одобрените за доставка в София автобуси, са произведени от водещи и реномирани европейски производители.

Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания и са сертифицирани от компетентния орган по одобрение на Обединеното Кралство – VCA. Съгласно издадените сертификати, нивата на вредни емисии са значително по-ниски от допустимите от Европейското законодателство гранични стойности на емисиите ЕВРО6.

Скоростната кутия е производство на немската фирма с традиции - Фойт. Отоплителното и охладително тяло също са немски, на дългогодишно утвърдения производител на подобни продукти – Вебасто, двата колесни моста са производство на ZF- Германия и т.н. Единствено шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайската компания.

Доставката на 110 единични дизелови автобуса е част от програмата за модернизация на автобусния парк. Избраната офертата е сред тези с най-ниска цена като със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса.

Столичният общински съвет прие програма за модернизация на автобусния парк в следващите 3 г., по която ще бъдат доставени още 190 нови автобуса. С изпълнението на програмата ще бъдат спрени от движение автобусите, които са произведени между 1976 г. и 2002 г. Това са автобуси със стандарти EURO 0, EURO I и EURO II. Всички нови автобуси задължително ще са със стандарт ЕВРО6.

През 2014 г. по ОП „Околна среда“ бях закупени първите 126 нови автобуса.