Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн. лв. Предпроектното проучване беше представено в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД, предаде БТА.

Герджиков припомни, че след решение на СОС от юли миналата година "Пазари Възраждане" извърши неотложен ремонт на подлеза.

В резултат там вече има камери за видеонаблюдение, денонощна охрана, патрул на Общинска полиция, осветление в подлеза.

Подменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания, има безплатна обществена тоалетна.

Преди дни открита и обновената Централна жп гара в София.

Решението на СОС да прехвърли стопанисването на предгаровото пространство е успешно, посочи Герджиков. Дружеството е доказало, че може да управлява добре публични пространства.

По думите на председателя на СОС следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на улично ниво и под земята. Ще се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

В момента през предгаровия площад преминават на ден около 20 хил. души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих.

"Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от УАСГ.

Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на НКЖИ, които стопанисват жп гарата, съобщи Елен Герджиков.

В резултат на предпроектното проучване "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти, които сега са 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене.

Предвижда се пространство за временни тематични пазари, видеостена в източната част на площада и ескалатор откъм бул. "Мария Луиза". Планира се частично покриване на Ротондата.

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди, а от търговските обекти те искат банка, застрахователни офиси и аптека.

Проектът предвижда търговските обекти в подземната част да бъдат намалени на половина.

Николай Стойнев посочи, че предстои ръководството на "Пазари Възраждане" да изработи предложение за конкурс за проект, който да бъде разгледан в СОС.

След като проектът бъде готов, следва да се кандидатства за финансиране. През следващата година трябва да бъде избран изпълнител на проекта.