Сметната палата ще провери за съответствие при финансовото управление на "Център за градска мобилност" ЕАД - София за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 година.

Това стана по предложение на депутати от "БСП лява България". От БСП искаха проверяваният период да е от 1 май 2011 г. до 30 април 2016 г., но мнозинството в залата прие по-краткия срок, предложен от Комисията по бюджет и финанси.

Сметната палата трябва да извърши одитът от 1 юли 2016 г. до 31 декември 2016 г. и да внесе окончателния доклад по него в Народното събрание до 31 януари 2017 година.

По време на дебата в НС  Жельо Бойчев от БСП заяви, че в последните години е имало множество сигнали за нередности в управлението на столичния градски транспорт.

"Народното събрание няма основание да подминава такъв тип скандали и да се правят, че нищо не се е случило в ЦГМ – София" , изтъкна Бойчев и апелира към мнозинството да направят така, че Сметната палата да си свърши своята робата.

Бойчев посочи, че мнозинството има редица притеснения от това какво ще открие Сметната палата.

Председателят на Бюджетната комисия към НС Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че нямат притеснения от това какво ще излезе от одита на Сметната палата за ЦГМ - София, защото там няма закононарушения.

Тя обясни защо комисията е взела това решение и защо на подобни предложения на БСП е била против.

Стоянова посочи, че Народното събрание има пет одита да възлага и според нея те трябва наистина да бъдат значими по тема и същност.

"Възлагането на проверки на различни общински дружества независимо колко са големи те, не може и не следва да бъде една от основните дейности на Сметната палата, защото все София е в центъра на събитията“, каза Менда Стоянова и обясни, че в парламента има представители на всички общини в България.

Тя посочи, че вносителят на проекторешението Жельо Бойчев от БСП се позовава на различни медийни скандали и подчерта,че за да покажат, не само че не се страхуват и искат да има прозрачност, са предложили да подкрепят одита.

През последните години Центърът за градска мобилност е изключително прозрачно - всяка година дружеството е одитирано.
Призовавам всичко да подкрепим решението Сметната палата да одитира Центърът за градска мобилност.

Александър Ненков от ГЕРБ обяви, че ПГ на ГЕРБ заявява подкрепата си за това Сметната палата да одитира Центъра за градска мобилност и подчерта, че през последните години дружеството е изключително прозрачно.

"Всяка година дружеството е одитирано. Всяка една поръчка над 500 000 лева се одобрява от СОС. Това може би е едно от най-прозрачните дружества”, коментира народният представител.

По думите му ако някой, някъде се е покрил в дружеството да не спази закона, ще получи своето наказанието си.

Той се обърна към депутатите от ПГ на "БСП лява България" да не използват епитети като „черна дупка” , като определение за дружеството, защото то има голямо социално значение и чрез тях гражданите няма как да се чувства удовлетворени от услугите, които то предлага.

На 22 април кметът на София Йорданка Фандъкова поиска цялото ръководството на ЦГМ да депозира оставки заради скандала със съмнителната обществена поръчка за 60 спирконавеса за столичния градски транспорт.
Заради това и зам.-кметът на столицата Любомир Христов, който отговаря за този ресор, също подаде оставка.

Малко по-късно Софийска градска прокуратура се самосезира по изнесена в медиите информация за бившия изпълнителен директор на ЦГМ в столицата, а кметът на София Йорданка Фандъкова призова за проверка и Сметната палата.