Пътниците в градския транспорт при смяната на стария с новия билет ще трябва да доплащат по 60 стотинки, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

При талоните ще трябва да доплатят разликата до 12 лева каквато ще е новата цена. Започнатите, "десетки" ще се сменят с чисто нови, но отново ще трябва да се доплаща до новата цена.

Замяната ще става във всички пунктове за продажба на превозни документи на ЦГМ в рамките на работното им време.

Неизползвани единични пътувания от електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания за един пътник, за трамваи и тролейбуси с цена 8.00 лв. след 1 юни ще могат да се използват след доплащане в размер на 0.40 лв. за всяко неизползвано единично пътуване.

Доплащането ще се извършва в следните пунктове за продажба на превозни документи:  на площад „Възраждане" № 1, площад „Бански" на бул. „Княгиня Мария Луиза" № 86 и на метростанция„НДК".

Подробности за смяната на превозните документи вижте в сайта на ЦГМ тук >>>

От 1 юни билетът в София ще струва 1,60 лева.  Талоните за 10 пътувания стават 12 лв. вместо сегашните 8 лева.

Въвеждат се и два вида нови карти за пътуване с обществен транспорт, както и се променя цената на една от картите за пътуване.

Тридневната карта за всички линии за 10 лева ще се издава на електронен носител, както и картата "Метро плюс" - за една наземна линия и метро - на стойност 43 лева.

От 500 на 365 лева се намалява цената на картата за пътуване с всички линии за една година

Няма промяна в цените на останалите абонаментни карти за пътуване с обществен градски транспорт.

Предстои да бъде пусната и тридневна карта "София" за туристи, която дава отстъпка при посещения в музеи и ще струва  20 лв.

Запазват се всички цени на останалите досегашни карти за пътуване, както преференциалните, така и абонаментните.

Най-използваната месечна карта за всички линии е 50 лв.,  за една линия е 23 лв., а картата за метрото е 35 лв. 

От 1 юни гратисчииите ще се наказват с билет от 40 лв. на място, а актът вече ще е 200 лв.

Освен това се въвежда правилото, че пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство. Идеята е, че така ще могат да си го купят по-бързо и няма да шмекеруват пред контрольорите.

На 30 май пък ще се проведе поредният протест на софиянци срещу поскъпването на билета. Недоволните ще се съберат в 18 часа пред сградата на общината на „Московска" 33.