На 27 май, петък, 70-годишният Пенчо Лещов спира колата си на ул. "Миджур" и ул. "Теодосий Търновски", за да си купи лекарство за кръвно от близката аптека. Мъжът живее на 50 метра от районното.

"Спрях на пътното платно, признавам, не е възможно да спреш нормално. Зад мен имаше кола, която напираше отзад и се отместих 5-6 метра. Жената от колата даваше знак да се отместя още, трети път се поместих и се освободи едно място на "Миджур" и "Теодосий Търновски". Оставих колата на пътя, без да блокирам движението. Колата зад мен тръгна по "Миджур" т.е. пътят беше свободен", разказа Лещов пред бТВ.

Когато оставил колата слязъл и тръгнал към магазина. Жената от колата обаче започнала да вика: "Елате, елате, съставете акт за неправилно паркиране на господина и го задръжте".

Лещов поясни, че зад гърба му се появили трима души, които му казали, че трябва да дойде в районното. Той ги помолил първо да си вземе лекарството. Един от полицаите тръгнал да го придружава, но в един момент размислил и му казал: "Абе, я тръгвай да се изясняваме в районно, а после ходи където искаш"

Оказва се, че жената от колата е началникът на IV РПУ Теменужка Капчина.

По думите на Лещов в районното било пълно с полицаи.

"До края на работния ден се говореше за някаква шефка, не знаех, че е жена", разказва Лещов. Разпитът му продължил 10 часа и 10 минути.

По думите му първо му казали, че ще го глобят за неправилно паркиране. След час и нещо вече имало друга теза – за хулиганска проява и накрая разбрал, че ще бъде обвинен по чл. 325 ал. 2 от НК, за което се предвижда до 5 години лишаване от свобода.

По случая е образувано досъдебно производство. Пенчо Лещов е обвинен, че е "извършил непристойни действия, груби нарушаващи обществения ред и оказал съпротива при задържане".

Самият той отрича това, но признава, че като се обяснявал размахвал ръце.

Докато бил в районното се е наложило екип на Спешна помощ да посети мъжа заради много високо кръвно, за което всъщност е искал да си вземе лекарство, но така и не е успял.

Съпругата на обвинения, която е била с него сутринта, е категорична, че съпругът ѝ не е проявил агресия.

По разпореждане на началника на СДВР Младен Маринов случаят ще бъде поет от полицаи от столичната дирекция на полицията.

От МВР уточняват, че мъжът имал хулиганска проява в миналото. Лещов обясни в ефира на bTV, че става въпрос за случай отпреди 30 години, когато се намесил да защити жена, нападната от мъж, а по-късно мъжът обвинил него и жената в хулиганство. В крайна сметка Лещов бил оправдан.