Недоволството е заради увеличаването на билета от 1 лев на 1,60 лв. от 1 юни. Събитието се организира във Facebook и е под могото "Билет 1.60 лв. – няма да плащаме".

Това е поредната инициатива на протестната кампания на Движение "Обществен натиск" (ДОН) срещу поскъпването на билета.

"Не вярваме, че днес левите анархисти ще запалят Общината и че тя ще се "предаде", въпреки рекламата, която им правят медиите. "Левите" са по удобен "противник" за гербокомунистическата мафия - ще повикат , ще развеят "червените знамена" , ще покажат "червени" съветници и ГЕРБ ще обявят, че всеки който е против увеличението на цената на билета е "комунист". И се надяват, че "дясна" София няма да протестира. Но се лъжат. ДОН са против крадците в СОС и дружествата му. И против задкулисното, непазарно крадливо управление на общинските дружества. Затова продължаваме с нови форми на протест", съобщават организаторите на протеста..

Оттам уточняват, че кампанията  ‪#‎НеФинансирамКрадци‬ продължава  утре в 18.30 ч. пред Народна библиотека.

"Ще вземаме "на абордаж" тролеите и автобусите около Университета! Елате! Кампанията ще продължи и след 1 юни с други форми на гражданско неподчинение",
съобщават от Движение "Обществен натиск".

В Административния съд вече са постъпили 42 жалби срещу поскъпването.

От Столична община пък съобщиха, че от 1 юни броят на контрольорите в градския транспорт ще бъде увеличен, повече ще са и проверките в късните часове на деня. Проверяващите по-често ще бъдат придружавани от полиция, която да ги защити в случай на напрежение.

Решението за строгите мерки е заради очакването, че гратисчиите ще се увеличат с промяната в цената на билетите, предаде Дарик.

От 1 юни софиянци ще се возят срещу 1.60 лева в градския транспорт. Талонът за 10 пътувания също се променя -  от 8 лв. и става 12 лв. Старите билети ще се заменят с нови срещу доплащане, обявиха от ЦГМ.

Увеличават се двойно и глобите за нередовните пътници. Пътуващите без билет или с билети на старата цена ще бъдат глобявани с 40 лв., а ако не искат да платят на място, ще им бъде съставен акт за 200 лв.

АНКЕТА: Подкрепяте ли призива да пътуваме гратис?