"Пирогов” не подписа своя договор с РЗОК - София, тъй като медиците смятат условията в него за обидни за институцията, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Работещите още не са получили заплатите си за април, защото касата не е превела парите, които болницата твърди, че е заработила.

Заради забавянето на заплатите служителите са в стачна готовност.

Очаква се утре ръководството на лечебното заведение да представи позицията си пред медиите.

По правило болниците получават от здравната каса парите си за даден месец до 30-то число на следващия, т.е. болницата е трябвало да получи изработеното за април в понеделник.

По-късно Надзорният съвет на Здравната каса взе решение във вторник да преведе на "Пирогов" и на други столични болници дължимите суми за извършена дейност за месец април, предаде БНР.

"Независимо че "Пирогов" и други столични болници все още не са подписали допълнителното споразумение с НЗОК ръководството взе решение във вторник парите за месец април да бъдат преведени", съобщи подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева.

Надзорният съвет на касата поканиха ръководството на Столичната здравноосигурителна каса в София, за да обясни защо единствено в София има все още неподписани договори.

Подуправителят на Здравната каса съобщи, че такива проблеми в страната няма и 95% от лечебните заведения в България са сключили договори с касата.

Средствата за районните здравноосигурителни каси от Националната здравноосигурителна каса за болнични плащания са преведени още миналата сряда, съобщи още Иванка Кръстева.

Преди дни стана ясно, че заради очакван преразход в бюджета на НЗОК от април ще се плаща средно с три на сто по-малко на болниците спрямо първото тримесечие, като в надзора има разногласия за това нужно ли е да се вземат мерки за по-кардинални икономии.

Все пак болниците ще трябва да се справят с поорязани бюджети до края на годината. Това е съчетано с новите по-строги правила за работа с касата, водещи до намаляване броя на леглата в някои клиники, понижаване на нивата им на компетентност и т.н. Всичко това допълнително редуцира финансирането на някои отделения, а оттам и на цели болници.

Здравната каса е основният източник на финансиране на болниците и при отказ да работят с нея, те са обречени на фалит. Отчетите на НЗОК показват, че през миналата година “Пирогов“ е получила малко над 50 млн. лева от касата, средно по 4-5 млн. лева месечно. За декември 2015 г. и първите три месеца на 2016 г. са й преведени малко над 17 млн. лева, което означава малко над 4 млн. лева месечно – тоест, общите месечни суми леко намаляват, припомня mediapool.bg

През февруари миналата година директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов подаде оставка заради "невъзможност болницата да функционира по начина, който иска", но тя не бе приета от здравния министър Петър Москов, който го окуражи да остане на поста.