Песни, музика и танци ще покажат децата от различни столични училища, читалища, музикални и танцови състави на своя празник, съобщиха за Дир.БГ организаторите.

Специален участник с танц и фокуси е Никол Стоянова - най-малката полуфиналистка в „България търси талант”, представител на читалище „Роден край”.

Ще бъде открита и изложбата „Мъдростта на народа ни”, като тази година темата е „Българските празници и обичаи” - благославящи коледари и малки сурвакари, цветни лазарки, вълшебни приказки за Великден, загледани в огъня нестинари, слънчеви магии на Еньовден, Петровден, Илинден, лицата на светците ни…

Със свои картини участват повече от 100 училища, читалища и школи по рисуване от цялата страна. Ще могат да се видят творбите на 700 малки художници. Най-талантливите ще получат своите награди, според мястото, което им е отредило журито с председател доц. Николай Цачев - преподавател „Илюстрация“ в НХА.

Отличниците в конкурса за илюстрация са и автори-илюстратори в многоезичната поредица на фондацията и Държавната агенция за българите в чужбина - „Българската народна мъдрост по света”. Шест тома от нея вече са излезли, на 1 юни ще могат да се видят илюстрациите към седмия – „Български светци и празници”.

Празникът се организира по проект, съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта – 2018 г.“

Състезание в Музея на историята

Музеят за история на София пък ще отбележи празника на детето със състезание за деца и родители. Играта ще се състои на 1 юни между 11.00 и 19.00 часа. Тя включва движение по предварително зададен маршрут, който трябва да бъде изминат възможно най-бързо.

Родителят/придружителят и детето имат за задача да открият и заснемат определени детайли от София. Колкото по-бързо се справят, толкова по-голям шанс имат да влязат в челната десятка.

Организацията на състезанието включва получаване на карта с маршрута от касата на Музея за история на София на пл. "Бански" 1. След това родителят/придружителят и детето тръгват на "лов за детайли". Картата на маршрута с нанесените отговори се предава обратно на касата.

Класиралите се до десето място деца с родители/придружители ще получат безплатна поименна членска карта за детския клуб на музея и ще бъдат неговите основатели. Картата осигурява едногодишно безплатно посещение на музея и 50 на сто намаление за ателиетата. Класирането в състезанието се определя на базата на бързина /т. е. ще бъде засичано време/ и на вярно посочени детайли от загадката, уточниха организаторите.