За да получат строително разрешително за гигантския проект, турската фирма предлага да построи за своя сметка кръстовище на две нива на бул. "Ген. Тотлебен" и бул. "Пенчо Славейков".

Инвестицията е от 1 млрд. евро и е невиждана за българските мащаби. Проектът ще се реализира на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната. Това става ясно от обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков пред Mediapool.

"Гаранти Коза" в момента строи огромен проект в "Младост" - "Гранд каньон" (до бившия магазин "Аско Деница"), където основно купувачите са от Турция и Азербайджан, а българите са около 30-40%. Плановете му са да бъде готов през 2017 г. 
"Гаранти Коза" купи терена за 23 млн. лв. от три фирми на бившия шеф на Общинска банка Любомир Павлов.

Вторият им терен от 100 дка за грандиозния за мащабите на София проект, какъвто досега не е реализиран от нито един инвеститор, турската компания купи от фирми на братята Кирил и Георги Домусчиеви за 39 млн. евро през октомври на 2015 г.

Официално информация какво точно планира турската фирма до "Пирогов" все още няма, тъй като се чака представянето на обемно-градоустройствено решение за терена.

Засега оттам са внесли само проект за естакадата, където голямата въпросителна е ще се запази ли паважът в района.

"Няма решение дали паважната настилка ще се запази. Това ще бъде решение на работното проектиране", уточни арх.Здравков. Неговото лично мнение е, че паважът като част от градското развитие на София трябва да остане.

С проекта за естакадата ще се реши и проблемът с достъпа на живеещите в квартал "Сердика" при преминавеното им през натовареното кръстовище. Сега за да стигнат до него те минават през тясна уличка зад хотел "Шипка". В проекта е заложено да бъде направен пробив на ул."Добруджански край".

Що се отнася до изграждането на мега комплекса от общината чакат представянето на обемно-градоустройственото решение за терена и отказват да коментират проекта.

"Медиапул" обаче цитира представяне на проекта на форум в Дубай, от което се разбира, че той предвижда изграждането на 4 кули - жилищни, офис площи, хотел, търговски център, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на площада ще бъде разположена лагуна. Трите жилищни кули ще са до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента.

От общината наблягат на ползите на гражданите, които ще можели да минават лесно през натовареното кръстовище. Живеещите в района обаче са обезпокоени от липсата на информация и от опасността теренът, в който според тях има свлачищни процеси, да не издържи на мащабното строителство.