По думите на Йорданка Фандъкова най-много чакащи деца за първа група има в районите "Овча купел", "Лозенец" и "Витоша".

Кметът обясни, че в големите райони, където традиционно броят на чакащите е по-голям, няма към момента проблеми.

"Проблемът остава при яслените групи, при дечицата, които са родени през 2014-2015 г. Най-натоварените райони са "Младост", "Триадица" е с проблеми по отношение на детските ясли, също и "Овча купел", "Подуяне", уточни Фандъкова.

По думите ѝ има и такива, в които е налице преодоляване на недостига на яслени групи.

"Затова плановете ни са много конкретни. Със зам.-кмета по "Инвестиции и строителство" Ирина Савина съм разговаряла и в момента инвестициите се насочват целенасочено в районите, където недостигът е най-сериозен", подчерта кметът и допълни, че над 20 милиона лева са заложени тази година в бюджета на София за изграждане и реконструкции на детски градини

Фандъкова посочи, че в район "Витоша" се изграждат две нови детски градини - в "Драгалевци" и "Бояна". Разработва се проект също в "Овча купел" и "Триадица", и в други райони, но подчертавам тези, с по-сериозен недостиг", допълни кметът.

"Имаме 1700 свободни места към момента след записването от предишното класиране. Родителите трябва да следят и навреме да се запишат", коментира кметът.

"Усилията и огромните инвестиции от над 100 млн. лв. само за ново строителство в последните години, които се направиха от страна на Столична община, дават резултат въпреки добрата раждаемост за София. Когато се инвестира - има смисъл", добави тя.

Брекзит не влияе на проектите на СО

По отношение на актуалната тема на деня за напускането на Великобритания от Европейския съюз и дали това би повлияло на сумите, които отпускат еврофондовете за строежа на метрото, Йорданка Фандъкова посочи, че не очаква проблеми с финансирането.

"Съжалявам за това развитие на нещата, защото е по-добре да сме обединени, отколкото да сме разединени. Европа е малка, за да можем да имаме по-голям успех, когато не сме заедно. В същото време не очаквам никакви проблеми по отношение на финансирането на европейските проекти, които имаме", обясни столичният кмет.

Тя посочи, че вярва, че в следващите месеци и години ще се намери балансът за ангажимента, който Европейската комисия е поела.