До сряда кандидатите за изготвянето на проекта за ремонтните действия трябва да подадат необходимата документация за избор на проектант. Обществената поръчка е на стойност 375 000 лева без ДДС (450 000 лв. с ДДС), съобщава БГНЕС.

Правителството вече планира да отдели над 15 млн. лева за ремонта на Резиденцията, разположена в полите на Витоша.

Спешният ремонт на емблематичната сграда е свързан с българското председателство на Европейския съюз, което по план трябва да стартира на 1 юли 2018 г. и да продължи шест месеца.

Заради решението на британските граждани за излизане от ЕС, съществува и малка вероятност, председателството ни да бъде изтеглено с половин година напред, тъй като Великобритания трябваше да поеме ротационното ръководство на ЕС точно след година, но това очевидно няма да се случи.

Резиденция “Бояна” и Националният дворец на културата са двете основни локации, в които българските власти са планирали да се провеждат десетки срещи на високо ниво, както и стотици заседания на работни групи, свързани с функционирането на европейската общност в периода юли-декември 2018 г.

Дом №2 на Резиденция “Бояна” е завършен през 1973 г. и до момента на сградата не е правен основен ремонт, става ясно от заданието за обществената поръчка по избор на проектант.

"При проектирането и извършването на строително-ремонтните дейности да се следва принципът за максимално запазване на съществуващия архитектурен облик на сградата, както в екстериорно, така и в интериорно отношение заради институционалната представителност и значение на сградата и поради високото качество и стойността на архитектурните елементи и детайли”, гласи едно от изискванията към кандидатите.

Уточнява се, че сградата е с остъклена фасада от стъклопакет. Всички прозорци и врати са от австрийска алуминиева елоксирана дограма. Покривът на сградата е изцяло от медна ламарина с уникална изработка. Входното фоайе, партерът, стълбищата и първият етаж са застлани с мрамор. Таванът над основното фоайе е изработен от дървени пана по художествен начин.

Резиденцията, разполага и с хотелска част. Общата разгърната площ на комплекса възлиза на около 30 000 кв. метра.

Построената по време на управлението на Тодор Живков резиденция продължи да се използва и през последните 26 години като място за провеждане на традиционните приеми, които президентите на България дават по случай Националния празник.

Годишно в резиденцията се провеждат стотици двустранни срещи, както и официални събития на дипломатическия корпус, международни конференции и множество институционални форуми.