Това заяви д-р Георги Гелев - директор на центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), предаде БГНЕС.
Той посочи, че в центъра работят 942 души,  като администрацията е 34 човека, докато ЦСМП се нуждае от над 100 лекари и 50 сестри.

До 500 повиквания за 1 денонощие постъпват в центъра за близо 2.5 млн. души в столицата и областта. На смяна работят около 40 медицински екипа.

Твърденията за нередности в спешната помощ, според него, не почиват на доказателства, а лекарите се сблъскват с грубости и глупости.

Заради тези 14 лекари и след медийни публикации Москов е разпоредил проверка на всички хоспитализации в центъра.

Д-р Гелев обясни, че в ЦСМП са приети 71 хил. повиквания, от които са последвали 18.7 хил. хоспитализации.

За периода на проверката са били приети в болница 18 170 пациенти като от тях 1361 души са хоспитализирани в частни болници, което прави 7.5% от всички хоспитализирани. От тях неправилно хоспитализирани в частни болници са 676 души, което е 3.7% от всички 18 170 случая.

Поради обема на приетите случаи и последвалите хоспитализации от ЦСМП са започнали да правят проверка първо на тези в частни болници.

В тях не се прави целенасочено приемане на пациенти, категоричен беше Гелев и обясни, че най-много са държавните болници, в които се изпращат приоритетно болните.

В случаите, когато самите пациенти или техните близки поискат изрично да се отиде до определена частна болница, това се прави.

В подкрепа на думите си Гелев представи и данни за най-посещаваните болници по разпределение от ЦСМП за кардиологичните случаи.

Водеща е Националната кардиологична болница, следвана от болница “Св. Анна” и “Пирогов”, а след тях са частните болници “Сити клиник”, “Софиямед” и “Токуда”.

Д-р Гелев каза също, че ако един лекар работи спешна медицина може да има частен кабинет, но не може да работи в друго спешно звено на трудов договор.

В същото време обаче има лекари, които работят на консултантски договор към определени частни болници и част от обвиненията са, че тези лекари, които работят в спешното, изпращат линейките към частни болници, а не в държавни болници и не се съобразяват с това колко време ще отнеме пътуването до съответната болница.

Д-р Гелев беше категоричен, че проверката, която Министерството на здравеопазването е поискало, ще бъде направена, но няма да могат да влязат в посочения от министерството срок.

Проверката обхваща периода от началото на годината до 20 юни 2016 г.

Той разказа за два от 14-те случая, заради които има наказани лекари. В единия става дума за жена, която е била със счупен крак и лекарят не е дал адекватно обяснение, защо не е закарана в най-близкото лечебно заведение. Въпросният лекар е наказан с предупреждение за уволнение.

При втория случай лекарят не е бил виновен, защото пациентът му, който е бил с кардиологичен проблем, е поискал да бъде приет в "Пирогов", при положение, че най-близки са болниците "Св. Анна" и Софиямед. В края на краищата пациентът си е избрал четвърто заведение, където е бил откаран и хоспитализиран.

Според д-р Гелев намаляват разследванията и наказанията за неправилна хоспитализация.

Обвиненията, че пациентите са били приемани и хоспитализирани предимно в частни болници като Сити клиник и Софиямед, са труднодоказуеми, посочи още той

По отношение на заплащането на работещите в центъра д-р Гелев каза, че в администрацията не е имало увеличение на заплатите от времето, когато министър на здравеопазването е била Таня Андреева ( в кабинета "Орешарски" - б. р.)

Сега се увеличи заплатата на четирима, работещи в администрацията - от 1000 лв. на 1300 лв. Начинаещият лекар при нас получава основна заплата над 1000 лв., на следващата година тя се увеличава на 1370 лв., каза още той.
Сумарното увеличение от 2014 г. досега на лекарските заплати е с 80 на сто, уточни Гелев.

Миналата седмица увеличението на заплатите в администрацията предизвика напрежение в ЦСМП.
Протестиращи спешни медици обвиниха директора на ЦСМП в София, че им забранявал да возят пациенти до определена частна болница. Последва заповед на здравния министър - линейките да возят пациентите до най-близката болница.