Многонационалната летателна тренировка на военно-транспортната авиация "Balkan Spartan - 2016" започва утре и ще продължи до 8 юли в авиобаза Враждебна, съобщават от Министерството на отбраната /МО/.

В тренировката участват военно-транспортни самолети С-27J "Spartan" и екипажи на военновъздушните сили на България, Италия и Румъния.

Пребазирането на гостите и планирането на тренировъчните полети приключва на 3 юли, а тренировъчните полети започват на 4 юли. Задачите, които ще се изпълняват по време на "Balkan Spartan - 2016", са полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти.

Летище София - Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнигирово, а парашутните скокове - на летищата Пловдив и Чешнигирово. Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски.

В щаба на учението "Balkan Spartan - 2016", освен военновъздушните сили (ВВС) на България, Италия и Румъния, ще се включат още представители на ВВС на Словакия и на Европейската агенция по отбрана.

Официални наблюдатели на учението ще бъдат представители на ВВС на Литва, Австралия и на Бреговата охрана на САЩ.