Аерогарата се пази и от баретите, и от специализиран отряд за борба с тероризма, и от жандармерия.

Текат постоянни проверки на пътниците, чакалните и всички помещения на терминалите.

Броят на тежковъоръжените униформени е увеличен.

След атентата в Истанбул засилени мерки за сигурност има и на летищата в София, Бургас и Варна, както и на жп и автобусните гари, и на пристанищата.

Целта е да се гарантира най-високата степен на сигурност, въпреки че данни за конкретна заплаха за националната сигурност или повишен риск на българска територия няма.

Имаме много ясен план, по който институциите, различните нива на управление в държавата действат в ситуация на повишена заплаха, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Турските авиолинии снощи възстановиха полетите си от и до София.

Ето какво казаха пред БНТ някои от първите пристигнали със снощния полет от Истанбул на летище София:

"Аз нямах притеснения, защото организацията там беше добра и нямаше по какво да се разбере, че се случва нещо не както трябва", каза Тихомир Йорданов.

"Пристигнахме в Истанбул, всичко беше нормално. Много хора лежат по земята с големи куфари, което не е за транзитна зона, което означава, че това не е техния ръчен багаж. Предполагам, че те са им отложили полетите и са им дали големите багажи. Проверка засилена аз лично не видях", каза Жани-Лина Атанасова.

Тя допълни, че на летището до гейтовете е минала за 45 минути, което за летището в Истанбул е съвсем нормално, даже бързо.

"Всичко беше почистено, хората, които обслужваха, паспортен контрол и сигурност бяха спокойни, нямаше извънредни мерки за сигурност, рядко се забелязваше дори жандармерия и тежко въоръжени полицаи", допълни тя.