Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски провери обекта.

Участъкът от 1,3 км с една метростанция "Витоша" е на стойност 43 млн. лв. Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, припомни кметът.

Веднага след съставянето на втория кабинет на Борисов проектът е разделен на две фази като първата е финансирана по ОП "Транспорт" /2007-2014 г./, а втората - от новата оперативна програма.

Строителството е вече завършено, след 10 дни мотрисите започват да се движат без пътници, като преди края на юли метрото ще се движи за гражданите, каза столичният кмет.

"Все още не мога да посоча конкретна дата, но всеки ден по-рано е важен за хората, които живеят тук заради затрудненията с придвижването", обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че с новата отсечка в София ще има има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Нови над 20 хил. души дневно ще ползват тази отсечка.

Вижте снимки от метростанция "Витоша" >>>

Министър Московски подчерта, че въпреки тежките финансови затруднения през 2014 г., метрото ще бъде пуснато в срок.

"Метрополитен" са отличници по ОП "Транспорт", винаги навреме са готови, проектите им са от много високо качество, изпълнението също е изключително добро, допълни той.

Третият лъч на метрото стартира през февруари т. г. >>>

По повод проверката на обществената поръчка в Центъра за градска мобилност за 60 навеса на спирки, заради която бе отстранен зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, а ръководството на ЦГМ подаде оставка, кметът Фандъкова обяви, че са открити сериозни пропуски при техническото изпълнение на част от спирките.

Кметът Фандъкова е поискала да се прекрати договорът с изпълнителя, да се поиска възстановяването на цялата платена сума, както и ЦГМ да поеме поддръжката на тези навеси.

Ако изпълнителите не се съгласят на това, да се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява, отбеляза столичният кмет.