Одитът е  за период от три години и половина - от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2016 г.
Това съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков след заседанието на комисията, цитиран от БТА.

Проверката включва и 2013 г., защото според народния представител Румен Гечев тогава е сключена сделка, в която 160 дка от летището са продадени за 7 млн. лева. Земята е продадена на дружество, което дължи на държавата 50 млн. лева.

Земята е продадена на холдинг, в който влизат "Булгериа еър" и "Хемус Еър", съобщи Гечев.

Има реални аргументи, които обясняват защо печалбата на летище "София" намалява от 2008 г., посочва в съобщение изпълнителният директор на летището Христо Щерионов по повод на изявленията.

"След Европейската директива за отваряне на пазара, която позволи навлизането на още два наземни оператора - Swissport и Gold Air, печалбата от наземното обслужване намаля три пъти. Освен това поради конкуренцията намаляха и цените на услугите", обяснява Щерионов.

По думите му отварянето на пазара се е отразило и на зареждането с гориво, което преди се е извършвало само от летище "София". Навлезли са още два оператора, които са свили пазарния дял с 95 на сто.

"Друг фактор, който доведе до намаляването на приходите, е, че от 2010 г. в държавния бюджет отиват 50 на сто от наемите, събирани на летище "София", посочва още неговият директор.