Това съобщи по време на работна среща по проекта арх. Бойка Къдрева, директор на дирекция "Териториално планиране" в Направление "Архитектура и градоустройство", цитиран от "24 часа".

Целта е да се поощри развитието на земеделието край столицата и да се насърчат малки и средни производители, които създават работни места и осигуряват чисти, местни и евтини продукти за пазара в София.

"С проекта се търси не само финансов, но и социален и екологичен ефект - да се създадат работни места за трайно безработни, за млади хора, които желаят да започнат собствен агробизнес, да се осигури чиста местна храна. Това е целта на устойчивите политики", обясни арх. Къдрева, която е ръководител на проекта.

Той се разработва в момента и е част от големия проект TURAS - за устойчиво градско развитие, по който общината си партнира със Варненския свободен университет.

"Опитът на регион Лацио в Италия може изцяло да се приложи за София", обясни арх. Жоржета Рафаилова от ОП "Софтпроект- ОГП". За да се запази района край езерото Брачано до Рим, там е създаден агробизнес инкубатор по следната схема:

- отпускат се общински земи за местно земеделие;
- създава се инкубатор за подкрепа с публични средства;
- той подпомага за определен период малки и средни ферми, докато те укрепнат и могат да се развиват самостоятелно, генерирайки приходи;
- много важна част от схемата е отглеждането на местни сортове или породи животни.

Допустими за подкрепа са сектори като: месо, риба, плодове и зеленчуци, вино , цветарство, отглеждане на охлюви, гъби, трюфели, билки, лен , коноп , пчеларство, зърнени култури.

Важен момент при малките и средни производители, които ще бъдат подкрепени, е да се цели затворен цикъл на производство.

"Софийският агробизнес инкубатор ще се намира терен от 38,5 хектара общинска земеделска земя край село Негован - само на десетина километра от Народното събрание", обясни арх. Рафаилова.

Земята ще може да се напоява, за тази цел вече са водени разговори с "Напоителни системи".

Намерението е тези площи да се предоставят за срок от 3 години на малки и прохождащи земеделски производители, които имат бизнес план за отглеждане на характерни за региона култури - плодове, зеленчуци и други.

Производителите ще получават и съвети от специалисти, и логистична подкрепа - оформяне на документи, счетоводство, осигуряване на пазар за продукцията.

Така ще се скъси пътят на продукцията от производителя до крайния потребител. Софиянци ще ядат по-пресни и по качествени плодове и зеленчуци и млечни продукти, ще се спестят разходи за транспорт и стоката няма да се оскъпява от посредници. Намеренията са част от продукцията да се използва за приготвяне на храната в общински детски градини и ясли.

"В Район Нови Искър, който партнира в проекта за агробизнес инкубатора, разполагаме с пасища, които можем да дадем на фермери, желаещи да отглеждат животни. Имаме и сграда, която могат да превърнат в цех за млечни продукти. Могат да ги предложат на детски градини, или на малки вериги, които работят в района", допълни идеите главния архитект на района Станислав Михайлов.

Тепърва предстоят срещи да се уточняват детайли по реализирането на проекта. Ако се окаже успешен, може да се разшири с допълнителни площи.