Християн Петров, изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, и финансистът, работил за KPMG Никола Рогачев поемат ръководството на ЦГМ. Служебно в Съвета на директорите се назначава Румяна Милова, която досега изпълняваше длъжността директор.

Християн Петров обеща да бъде върнато доверието в ЦГМ.

За него влизането в борда на ЦГМ е лично предизвикателство, с което може да се справи.
"ЦГМ е система с невероятно много предизвикателства, това е сектор, който ще се променя драстично с навлизането на новите технологии", посочи Петров и допълни, че интегрирането на нови технологии има с какво да допринесе.

Той е съосновател на компания в IT сектора.

"Досега бях изпълнителен директор на СОАПИ, която в рамките на няколко месеца се реформира и вече има ново лице. Завършил съм университети във Франция, Русия, САЩ", каза Петров.

Той съобщи, че новото ръководство на ЦГМ ще работи по въвеждането на системата за интелигентно таксуване в градския транспорт.

"Надявам се тази обществена поръчка да стартира в най-кратки срокове", допълни Петров.

До няколко месеца ще заработи уеб-платформа, която ще позволи на гражданите да си планират пътуванията от точка А до точка Б, съобщи още той.
Платформата ще бъде интегрирана и със системата за обществените велосипеди.

Задача на новото ръководство ще бъде и обособяване на автобусни ленти, така че градският транспорт да стане много по-бърз.

По повод цената на билета за градски транспорт Петров каза, че еднократното пътуване навсякъде в Европа е много скъпо и за предпочитане е да се ползват абонаментни карти

През март Християн Петров оглави общинската агенция по приватизация инвестиции. Той е завършил Сорбоната в Париж, има дипломи и от Института по политически науки във френската столица, Националната школа по администрация в Страсбург, Московския държавен институт по международни отношения.

Никола Рогачев е финансист и през последните години е работил по различни проекти към Световната банка. Има магистърска степен от Оксфорд.

Досега ръководството на ЦГМ беше от петима души, но по предложение на столичния кмет управата на дружеството ще се състои вече от трима.

Конкурсът  за директорския борд бе обявен през май. До него се стигна след оставките на предишните директори на ЦГМ заради скандална обществена поръчка за автобусни спирки в София. Заради нея подаде оставка и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.
Миналата седмица СОС избра на поста 27-годишният Евгени Крусев, който от 5 години работи като експерт в Столична община.

БСП даде кредит на доверие

Най-после, след дълго чакане имаме нов заместник-кмет по транспорта и ново ръководство на Центъра за градска мобилност. Ще дадем кредит на доверие от 100 дни на новия зам.-кмет, това младо момче на 27 години, както и на новото ръководство на ЦГМ, заяви председателят на групата на "БСП-Лява България" в СОС Калоян Паргов.

Той изтъкна, че уважава усилията на тези млади хора, учили в чужбина, но за съжаление са без практически опит в транспорта.
Надявам се Фандъкова да не сбърка в своя избор, каза Паргов.

Според Паргов се залита от едната в другата крайност с търсенето на хора, които са чисти и неопетнени като бял лист.

Що се отнася до новия зам.-кмет, Паргов каза, че той ще трябва да се ориентира в ресора си през следващите месеци.

"Доколкото разбрах, е започнал с пешеходците, но първо трябва да се заеме с ЦГМ, с финансово-транспортната схема, а след това да види как пътниците се вместват в тази схема", посочи Паргов.