Столичният общински съвет /СОС/ одобри проект за извънсъдебна спогодба и проект на договор за обществен превоз на пътници с "МТК Гроуп" ООД, съобщи БТА.

Вносителят на доклада, Карлос Контрера от "Патриоти за София", обясни пред журналисти, че със извънсъдебната спогодба се изчистват неуредени правоотношения между общината и частния превозвач.

Урежда се изпълнението на конкурса и се въвеждат нови, по-благоприятни параметри за Столичната община. Контрера посочи, че автобусите са изцяло нови, с Евро 6 стандарт и с климатик. Те ще заменят 25-30 годишни автобуси.

Средната възраст на автобусите по тези линии е 18 години като имаме предвид, че максималният допустим експлоатационен срок за автобусите от градския транспорт е 12 години, посочи Контрера. Той каза, че цената за 1 км пробег ще бъде 3 лв.

Столичния автотранспорт в момента обслужва тези линии на цена от 3,8 лв. Общината ще реализира за целия период от 8 години икономия от 4 млн. лв., отбеляза Контрера.

По думите му с този доклад и с подписването на договора между Столичната община и превозвача ще бъде направено едно добро дело за северните райони, които са изоставени от повече от две десетилетия.

Общинският съветник е на мнение, че в интерес на Столичната община и на софиянци е да бъдат изчистени и изяснени повече неизчистени с години отношения между общината и различни институции и фирми.