Това обяви днес министърът на земеделието Десислава Танева, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова откри фермерски пазар пред министерството.
Танева каза, че очаква да приключи процедурата и през септември магазинът на асоциацията трябва да бъде открит.

Ще бъдат предлагани всички видове биологични храни, които се произвеждат в България. Това ще бъде витрина на най-доброто биологично производство в страната, което все повече се търси в Европа и в света, каза министърът.

Достъпът за граждани в магазина ще бъде свободен.

По повод на днешния еднодневен биопазар, открит пред министерството, министър Танева каза, че винаги е подкрепяла подобни инициативи.

По думите й комуникацията с браншовите организации дава резултат. 6% от земеделската общност е сдружена в организации на производителите. Това дава възможност тези организации да бъдат подкрепени по различни инструменти, включително и за създаването на постоянни фермерски пазари, каза Танева.

По отношение на качеството на продуктите на фермерските пазари в столицата министър Танева каза, че производителите са регистрирани съгласно правилата и спазвайки условията на безопасност и качество на храните, които предлагат.

Тук са производители, регистрирани по наредба 26 за директни продажби. Това е процедура, която преминава съответния производител и това му дава правото да продава директно определен процент от своето производство. Това е гаранция за произхода. Няма съмнения за качеството, каза министър Танева.

Всяка сряда биопазар има на пазара "Иван Вазов", а в събота - на пазара в Борово и на Римската стена.

"Сега предстои цялостна реконструкция на пазара на Римската стена. Проектът е разработен, обсъждан е многократно с гражданите, за да може да запазят културните паметници на Римската стена и в същото време да създаде добро пространство за търговска дейност, включително и с място за фермерите”, обясни министър Танева.

"Това е вече трайна политика на Столична община. Продължаваме да развиваме и другите площадки на пазарите, както и на такива места, които не са специално обособени за пазари, предполагат периодично, ежемесечно представяне на българското производство", допълни още тя.

Фермерските пазари се приемат изключително добре от софиянци. Те са туристическа атракция, в това отношение също можем да развиваме тази традиция, каза столичният кмет.

"Първият фермерски пазар беше в парка "Заимов". Там има достатъчно пространство. Правили сме и на пл. "Александър Невски", включително и пред сградата на Министерството на земеделието и храните е добро място", посочи Йорданка Фандъкова.

Днешният фермерски пазар пред МЗХ  ще продължи до 18 часа. Представени са  плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни.