Проверка на обекта направиха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по направление култура и образование д-р Тодор Чобанов, съобщиха от Столичната община.

„Реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на Архелогически парк „Западна порта на Сердика“ се извършва по проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Проектът се изпълнява по договор сключен между Столична община и Министерство на културата по програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Западната порта на Сердика, която е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец". За първи път обектът е проучван между 1975 и 1980 г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по Столична програма "Култура".

Разкрити са археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица /декуманус/, северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

В момента на обекта се работи по укрепването на югоизточен каменен зид откъм ул."Вашингтон". Извършва се укрепване на съществуващия зид чрез анкерна система.

Изпълняват се и консервационни работи на оригиналния каменен зид и терасиране в северната част на обекта. Преди това са извършени дейности по инженерната инфраструктура.

Предвижда се простраство да бъде благоустроено и превърнато в археологически парк „Западна порта на Сердика“.